הפרשה מהפטמה

ההפרשה מהפטמות עשויה להיות ספונטנית כשיציאת הנוזל מהשד מתרחשת ללא סחיטת הפטמה או הפעלת לחץ על השד, אוֹ יזומה כשהנוזל מופרש רק כשלוחצים את הפטמה או שמופעל לחץ ישיר על השד.

תכונות אחרות המאפיינות הפרשה מהפטמה כוללות:

זליגה שמקורה בשד אחד או הפרשה משני השדיים.

הפרשה שמקורה בצינורית חלב אחת או יותר מאחת - בד"כ, ישנן כ-10-20 צינוריות חלב הממוקמות על כל פטמה, והפרשה עשויה להגיע מאחד מהצינוריות הללו או ממספר צינוריות אלה.

צבע ההפרשה הנוזל המופרש מהפטמות, הוא לרוב צהבהב, חלבי או ירקרק מעט - בדרך כלל, הפרשה שצבעיה הם אלה אינה מהווה סיבה לדאגה. הפרשות המוכתמות בדם (באדום בהיר) בין אם הן חומות או צלולות, מצריכות בדיקה משמעותית יותר. אם קשה לך לדעת בדיוק מה צבעה של ההפרשה, שימי מעט מהנוזל על בד לבן או על טישו לבן.

הפרשת הורמונאלית תקינה מהפטמה

הפרשה מהפטמות שכיחה ורגילה מאד. למעשה, ניתן להפיק הפרשה כזו באמצעות טכניקה כלשהי (עיסוי, שימוש במשאבת חלב וכד') אצל כ-50-70% מהנשים הבריאות. הפרשת נוזלים זו משד רגיל ובריא מכונה "הפרשה פיזיולוגית".

 

צבעה של הפרשה זו יהיה, בדרך כלל, צהבהב, חלבי או ירקרק, היא לא תתרחש באופן ספונטני, ולעיתים קרובות, ניתן להבחין שהיא מופקת מיותר מצינורית חלב אחת. הפרשה פיזיולוגית מהפטמה אינה מהווה מקור לדאגה. והפרשת חלב (בין אם באופן ספונטני ובין אם באופן יזום, בשאיבה) היא נורמאלית במהלך ההיריון וההנקה שלאחריו.

מתי הפרשה מהפטמה נחשבת כחריגה?

הפרשות ספונטניות מהפטמות שאינן קשורות להריון או להנקה נחשבות כלא תקינות. בחלק מהמקרים, או נכון יותר לומר- במרבית המקרים, עשוי להתגלות מאחוריה גורם שאינו סרטני (שפיר). ההפרשה הספונטנית במקרה כזה, לרוב, תהיה משד אחד בלבד, תתמקד בצינורית חלב בודדת, ומראיה יהיה שקוף או מוכתם במעט דם. הפרשה מהפטמה המלווה בתסמינים נוספים (כגון גוש נמוש בשד, כיב או היפוך של הפטמה) מחייבת בדיקה, בהקדם, אצל רופא, גם אם היא אינה מוכתמת בדם.

מה עלול לגרום להפרשה לא תקינה מהפטמה?

ישנן סיבות אפשריות רבות להפרשה מהפטמה, ביניהן:

הרחבת צינוריות החלב (Duct Ectasia)

מצב לא סרטני (שפיר) שבו צינוריות החלב שקצותיהן ממוקדות בפטמה מתרחבות. תופעה זו, מתרחשת, בדרך כלל, אצל נשים שעברו את גיל המעבר. ההפרשה במקרה כזה, תגיע, לרוב, משני השדיים, וצבעה יהיה צהבהב, ירקרק או חום, והיא תגיע מיותר מצינורית אחת בכל פטמה. לרוב, לא יהיה צורך בטיפול לאחר האבחון הראשוני. במקרים הקיצוניים, אם ההפרשה מהווה מטרד של ממש, ניתן יהיה להסיר את הצינוריות שמאחורי הפטמה בניתוח.

פפילומה תוך צינורית

פפילומה תוך צינורית (Intraductal Papilloma) היא גידול שפיר בתוך צינורית החלב בשד, לרוב, ליד הפטמה. היא עלולה להופיע ללא תסמינים, או מלווה בהפרשה שקופה או מוכתמת בדם. היא לרוב תגיע מצינורית חלב בודדת ושד אחד בלבד. פפילומה תוך צינורית ניתנת לזיהוי בביופסיה, ולעתים התשובה לא תהא חד משמעית ויהיה צורך בהתערבות ניתוחית. כבר בניתוח ניתן לזהות את הפפילומה שנראית כמעין תולעת בתוך הצינורית.

אם הביופסיה שפירה באופן ודאי וההפרשה הדמית פסקה, לעתים בשל הפרוצדורה עצמה- אין צורך בהתערבות נוספת למעט מעקב.

אקזמה בפטמות

אקזמה או דלקת עור המשפיעה על עור הפטמה, במיוחד אם היא מודלקת, עלולה לגרום להפרשה מהפטמה. הטיפול שיוצע יהיה זהה לטיפול באקזמה באזורי הגוף האחרים, כשמשחות על בסיס קורטיזון, הן קו הטיפול הראשון העיקרי.

סרטן השד

סרטן השד נחשב כגורם אפשרי, אבל לא שכיח להפרשה מהפטמות. מחקרים מורים כי פחות מ-5% מהנשים שאובחנו עם סרטן שד סבלו או סובלות מהפרשות מהפטמה. אצל מרבית מהנשים שאובחנו עם סרטן השד התגלו תסמינים אחרים, כגון גוש או פטמה הפוכה / פטמה שקועה שהתרחשה לאחרונה, במקביל להפרשות מהפטמה.

מחלת פאג'ט של הפטמה

מחלת פאג'ט היא סוג מסוים של סרטן השד המערב את הפטמה. מחלת פאג'ט גורמת, בדרך כלל, להיווצרות כיב בעור הפטמה, והיא עשויה להיות מקושרת להפרשה מוכתמת בדם. שיש נטיה להתעכב עם זיהוי הפאג'ט משום שהוא מתקדם באיטיות ומגרד ומעקצץ ולא מעט יש עיכוב בזיהוי  וטיפול עורי שאינו פותר את הבעיה. לרוב תהיה קשקשת בפטמה ונוקשות בפטמה שלרוב אלסטית. רצוי להשוות בין הפטמה הבריאה לפטמה המפריעה בכדי לחוש בשוני. הבירור של פטמה החשודה לממאירות מבוצעת על ידי ביופסיה רחבה של הפטמה, לרוב בהרדמה מקומית ומבוצעת על ידי כירורגית השד.

סיבות הורמונאליות

גלקטוראה (Galactorrhea) היא הפרשה חלבית מהפטמות הקשורה להריון או להנקה במצבי בריאות. טבעית בתרופה של עד כשנה מתום הנקה. כשלא בהנקה- גודש והפרשת חלב  לעתים נגרמת ע"י ייצור חריג של הורמון הנקרא פרולקטין. את בדיקת הפרולקטין מבצעים בבדיקת דם לאחר 3 שעות של ערות ולא ביקיצה, על מנת לקבל תוצאה מדוייקת. יש לברר אם מלווה להפרשה החריגה כאבי ראש ולשקול ביצוע MRI מוח לשלילת גידול (פרולקטינומה). בירור וטיפול מבוצע ע"י אנדוקרינולוגים המומחים בויסות ההורמונלי.

תרופות

רמות פרולקטין חריגות וגבוהות עלולות להיגרם גם בשל נטילת תרופות מסוימות (כדוגמת אמצעי מניעה בנטילה פומית, טיפולים הורמונאליים חלופיים ותרופות המשמשות לטיפול בבחילות, דיכאון והפרעות פסיכיאטריות מסוגים שונים). גם סמים (כגון קוקאין) וחומרים ממריצים עלולים לגרום להופעת רמות גבוהות של פרולקטין.

כיצד מטפלים בהפרשה מהפטמה?

הפרשת הפטמות המוגדרת כ"הפרשה פיזיולוגית", כאמור, אינה דורשת כל טיפול. מאידך, הפרשות ספונטניות, שצבען חריג או שהן מוכתמות בדם, מתמשכות ואינן קשורות להריון או להנקה מחייבות בדיקה קלינית על ידי רופא והדמיה של השד באמצעות ממוגרפיה, אולטרסאונד שד ובאם ללא ממצא אנו שוקלים ביצוע גלקטוגרפיה (צילום רנטגן המבוצע באמצעות הזרקת חומר צביעה לתוך צינוריות החלב). אם יאותר ממצא חריג כלשהי בבדיקות אלו, כירורג השד ימליץ על ביצוע ביופסיה שיכולה לתת תמונת מצב אמיתית ושלמה בהרבה יותר.

לעתים יש צורך בבדיקת MRI לשלילת ממצאים מסבירים כגון ממצא טרום סרטני של השד שמתפתח בתוך צינוריות החלב והוא הגורם העיקר שיכול לגרום להפרשה דמית בממצאים שאינם שפירים. (DCIS – Ductal Carcinoma In Situ). גוש ממאיר של השד גם הוא יכול להוביל להפרשה דמית מהשד. לרוב יזוהה בבדיקות הדימות הראשונות.

סיכום ומסר לסיום

הפרשה מהשד היא לרוב שפירה, אך מומלץ ויש צורך לערוך בירור עד תום על מנת להוכיח שכך באם יש בה מרכיבים חשודים, בהיותה חדשה, ספונטנית מאזור בודד או דמית.

לשאלות ובירורים מוזמנות להגיע ליעוץ ובדיקה במרפאתנו

Comments for this post are closed.