הרפואה הסינית כטיפול משלים לסרטן השד

סרטן השד הוא המחלה הממאירה הנפוצה ביותר בנשים בעולם המערבי.

במדינת ישראל מתגלים כ-4500 מקרים חדשים של סרטן השד בשנה, וכ-1000 נשים נפטרות מן המחלה בשנה. האם הרפואה הסינית כטיפול משלים לסרטן השד יכולה לשפר את מדדי ההחלמה והחיוּת? האם משנה את איכות החיים של החולות?

הטיפול הבסיסי בסרטן השד מבוסס על ניתוח והסרת הרקמה הנגועה בסרטן, טיפול קרינתי למניעת הישנות גידול באזור בו היה הגידול, וטיפול משלים שנע בין טיפול הורמונלי בלבד לבין טיפול כימותרפי וביולוגי, בהתאם לסוג הגידול ומידת האגרסיביות שלו.

הרפואה הקונבנציונלית היוותה מודל טיפולי מלא עד לשנים האחרונות, בהן החלו מוכיחים מחקרים מבוססים כי הרפואה הסינית כטיפול משלים לסרטן השד בעלת יתרון במספר תחומים:

ראשית
הוכח כי יש שיפור מבחינת הכאב הקשור לניתוח בשד, בבית השחי ובזרוע בעזרת רפואה סינית.

שנית
לנשים הסובלות מתופעות של גלי חום בשל טיפול הורמונלי וירידת רמת האסטרוגן – נצפה שיפור בעזרת טיפול משלים.

לבסוף
האיזון הנפשי והגופני תוך כדי הטיפולים הרפואיים מושג פעמים רבות בזכות טיפול משלים, ובכך תורם לשיפור איכות החיים של המטופלות.

היום אני ממליצה בחום למטופלות סרטן השד להיעזר ברפואה סינית במקביל לטיפולים הרפואיים וגם לאחריהם.

מהי הרפואה הסינית?

לשם הבנה טובה יותר של המחלה בראי הרפואה הסינית, פניתי לרונן רוזנבלט-ניר, מומחה לטיפול בדיקור סיני, והוא שמח להסביר:
הרפואה הסינית הינה שיטת ריפוי שהתפתחה בסין במשך אלפי שנים. התאוריה שבבסיסה בוחנת את מערכת היחסים בין הגוף, הנפש והסביבה ומטרתה למנוע ולטפל בבעיות רפואיות. הרפואה עצמה מבוססת על הסתכלות ותפיסה של היקום והעולם בטבע. מדובר במערכת סבוכה, השונה מאוד מן התפיסה של הרפואה המערבית. היא גורסת שלא ניתן להפריד בין מצב רגשי (נפשי) וגופני וכי ניתן לטפל בכל מצב דרך הגוף.
הרפואה הסינית מאמינה כי האדם מחובר אל הטבע ומושפע על ידי כוחותיו. היא רואה את הגוף כמכלול אחד בו האיברים, הרקמות ושאר החלקים מתפקדים באופן נפרד אך, יחד עם זאת, כולם תלויים האחד בשני. בנוסף, היא סבורה שלגוף האדם יש את היכולת הטבעית לרפא את עצמו, והיא מבקשת להשיב ולזרז את אותה יכולת טבעית. על פי הגישה הזו, בריאות וחולי מקושרים למצבים של איזון וחוסר איזון בגוף. הרפואה הסינית, אם כך, שואפת לרפא את הבעיות הרפואיות באמצעות השגת איזון אנרגטי.

התאוריה מאופיינת באמצעות כמה מרכיבים ייחודיים כגון:

יין ויאנג (Yin and Yang)
תאוריה בה קיימים שני כוחות מנוגדים האחד לשני, אך בו בזמן, משלימים האחד את השני. האיזון בין היין והיאנג שומר על ההרמוניה בגוף, בנפש וביקום.

צ׳י (Qi)
הכוונה היא לאנרגיית החיים הזורמת בתוך הגוף לאורך ערוצי אנרגיה, הנקראים גם מרידיאנים. המרידיאנים מושפעים מאיזון היין והיאנג. הצ׳י הוא שמסדיר את הרגש, הנפש והמצב הפיזי שלנו. אם קיימת חסימה או חוסר איזון בזרימתו החופשית של הצ׳י בגוף, יווצר מצב של חולי. מטרת הרפואה הסינית היא לאזן את הצ׳י ולהחזיר אותו לתפקודו המקורי והתקין.

סרטן השד ברפואה הסינית

ניתן למצוא אזכורים לסרטן השד בספרות המקצועית של הרפואה הסינית עוד בשנת 610 לאחר הספירה. המושג לכך הנו Ru Shi Yan שמשמעותו היא ״אבן-בשד״. ברפואה הסינית מאמינים שהבסיס הראשוני להיווצרות המחלה הוא תקיעות בזרימת הצ׳י (האנרגיה) אל בית החזה (שדיים) הגורמת לחסימה. חסימה זו משבשת את התפקוד התקין של תהליכים בגוף ובגוף בכלל. מצב זה עשוי לנבוע מתוך סיטואציה רגשית בלתי מאוזנת כמו למשל: לחץ, מתח ועצבנות, מחשבות מרובות או כעס מרובה ועוד, כאשר אלו מובילים לחוסר איזון בתפקוד האיברים הפנימיים, כבד וטחול במקרה הזה (יש לזכור שהרפואה הסינית משתמשת בטרמינולוגיה שונה מזו המוכרת לנו מן המערב, וכאשר מזכירים את שמו של האיבר בתאוריה הסינית, לא בהכרח ירמוז הדבר כי קיימת בעיה פונקציונלית עם האיבר עצמו, כפי שהוא מוכר לנו מהרפואה המערבית). בנוסף, מצבים כמו עבודה מרובה, שינה לא סדירה ותזונה לא מאוזנת עשויים להיות גורמים משמעותיים נוספים שלאורך זמן עלולים לגרום למצב הנקרא חוסר של צ׳י ודם.

להלן מספר סיבות העשויות לגרום להיווצרותו של סרטן השד:

1. חום הנוצר מחולשת הכבד בשילוב של ליחת לחות
ליחה נוצרת כתוצאה מפעילות לקויה של הטחול. היא והחום שנוצר, יוצרים חסימה של צ׳י ודם אשר לאורך זמן מתעבים, על פי התאוריה של הרפואה סינית, ויוצרים את סרטן השד. מצב זה יכול להיווצר כתוצאה מלחץ, מתח ועצבנות אשר גורמים לדיס-הרמוניה בתנועת הצ׳י בגוף. תקיעות של צ׳י ודם בגוף בכלל ובחזה בפרט בנוסף ליצירת חום, בשילוב עם הצטברות של ליחה, עשויים לגרום להיווצרותו של גוש רקמות אשר הולך וגדל עם הזמן.

2. חולשה בכליות ובכבד
שניהם יחד גורמים לחוסר של צ׳י ודם. מצב כרוני בו קיים חוסר של צ׳י ודם, עשוי לגרום לתקיעות של השניים, מה שעל פי הרפואה הסינית, גורם להיווצרות של גושים בחזה. הגורמים שעשויים לגרום לכך הם הרגלי אורח חיים לקויים כגון: עבודה לאורך שעות מרובות או עבודה מאומצת, שינה לא סדירה ותזונה לא מאוזנת לאורך זמן.

3. תקיעות של צ׳י והצטברות של ליחה
מביאים להיווצרות של חום רעיל הגורם ליצירת גושים נוקשים בחזה. מצב שכזה יכול להיגרם, בין השאר, כתוצאה מתזונה שומנית ועתירת קלוריות היוצרת עומס על הטחול והקיבה, ולאורך זמן תיצור ליחה ולחות פנימיים.

הרפואה האינטגרטיבית

מושג חדש שנולד ברפואה בשנים האחרונות הוא המושג של ׳רפואה אינטגרטיבית׳. רפואה זו היא שילוב של אותם הטיפולים הקונבנציונליים הבאים לטפל בסרטן בשילוב עם הטיפולים מהרפואה המשלימה, הבאים להשלים את הטיפול הקונבנציונלי המציל חיים, ולטפל בתופעות הלוואי שהוא עשוי להשאיר כגון:

  • שלשולים
  • עייפות
  • הקאות
  • כאבים.

באופן כללי, נועדו הטיפולים המשלימים לשפר את איכות חייו של המטופל, מה שבעקיפין מסייע לו גם להתמודד טוב יותר במלחמתו בסרטן.

הגישה הטיפולית באמצעות הרפואה הסינית – צמחי מרפא ואקופונקטורה (דיקור סיני)

מחקרים עדכניים בנושא הוכיחו שחלק מהצמחים ברפואה הסינית הינם אפקטיביים מאוד לטיפול, זאת כמובן בתנאי שניתנים על ידי מטפל מוסמך ומנוסה ברפואה סינית. הצמחים המטפלים בחולי סרטן שד מחולקים לארבעה תחומי טיפול חשובים:

1. צמחים המדכאים את התפשטות התאים הסרטניים
טיפול זה בה במקביל לטיפול הכימותרפי ומטרתו, אף הוא, להפחית ולהרוג את התאים הסרטניים.

2. צמחים בעלי תכונות נוגדי סרטן
הצמחים בקבוצה הזו כוללים צמחים בעלי תכונות של ניקוי הגוף מחום רעיל וכוללים את הצמחים (בשמותיהם הפרמקולוגיים בלועזית): Odlenlandia, Locelia, כורכומין ועוד. בנוסף, בקבוצה זו נכללים גם צמחים המטפלים בהיתקעות של דם וכוללים את הצמחים: Rhubarb, Notoginseng Root ועוד. טיפול זה ניתן לרוב לאחר הסרת הגידול הסרטני או בסיום טיפול כימותרפי/רדיותרפי.

3. צמחים התומכים ומחזקים את מערכת החיסון
צמחים המחזקים את תפקודה של מערכת העצבים יכללו: Astragulus, Ligustrum seed, Polyporus ועוד. טיפול זה ניתן לאורך כל שלבי הטיפול.

4. צמחים מעכבים התפתחות
קיימים מספר סוגים של זרעים העשויים למנוע מתאים בשד לעבור מוטציה אשר עשויה להוביל לסרטן. בקבוצה זו יכללו הצמחים: Cuscuta seed, Lycii fruit ועוד.

חשוב לציין כי הטיפול בצמחים הללו מותאם אישית לכל מקרה ומקרה על ידי מטפל המוסמך לטיפול במצבים הללו, וכמובן שלא ניתן לגשת ולרכוש אותם בבית המרקחת ללא מרשם מתאים.

פרט לטיפול בצמחי מרפא, כולל הטיפול טיפולים בדיקור סיני. כיום ידוע כי בעזרת שתי טכניקות הטיפול הללו, ניתן להקל על תופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים כגון:

  • הקאות
  • בחילות
  • חוסר תאבון
  • ירידה במשקל
  • עייפות
  • גלי חום
  • יובש בפה
  • קוצר נשימה
  • חרדה

אולי החשוב ביותר, טיפול בכאב
הטיפול נמצא במחקרים כמשפר את מצב הרוח ותורם באופן כללי לאיכות החיים של המטופל, וזה כאמור, חיוני והכרחי ליכולת המטופל להלחם במחלה הארורה.

לסיכום, נראה כי הרפואה הסינית מתייחסת לנושא הטיפולי בסרטן השד אם כי במודלים שונים מאלו של הרפואה הקונבנציונלית. נראה כי המצב כיום מצריך את שילוב של הרפואות הן על מנת לטפל בסרטן עצמו והן, במקביל, לפעול למען שיפור את איכות חייהן של המטופלות. יחד עם זאת, הרופאים המטפלים ברפואה הקונבנציונלית לבדה, לרוב אינם בקיאים מספיק ברפואה הסינית ועל מנת לשלב את הרפואה הסינית כטיפול משלים לסרטן השד אני ממליצה להיוועץ באנשי המקצוע העוסקים ברפואה הסינית.

רונן רוזנבלט ניר הוא מומחה לדיקור סיני וצמחי מרפא, ניהל יחידה לרפואה משלימה בבית החולים איכילוב, ומנהל פורום לרפואה סינית באתר דוקטורס.

נכתב ע"י דוקטור סמדר פקר ניר כירורגית שד

Comments for this post are closed.