כאבים בשד

עם הופעת כאבים חדשים בשד יש לנו נטייה להגיע מיד למסקנות פסימיות, זאת למרות העובדה שבדרך כלל נמצא כי מקור הבעיה אינו מסוכן.
אחת התלונות הנפוצות ביותר שיש לנו היא כאבים באיזור השד (הנקראים בעגה המקצועית מסטלגיה – mastalgia). היכרות עם התופעה עצמה, סוגי כאב וגורמים יכולה לעזור לנו להעלות את המודעות לתפקוד הגוף שלנו.  כך גם נוכל לבחור באופן הטיפול הרצוי.

תלונה על כאב בשד היא נפוצה מאוד, כ- 70-77% מהנשים מדווחות על כך בשלב כזה או אחר של חייהן. זאת עד כדי כך, שברוב המקרים מדובר פשוט באחד מהתהליכים הטבעיים שהגוף עובר באופן מתמיד.

מסטלגיה יכולה להופיע ביחד עם סימפטומים אחרים כמו; גבשושיות, רגישות בשד, תחושת גודש או כבדות, צמיחת השד, הכאב יכול להיות בשד אחד או בשניהם. לעתים במקביל נחוש כאבים באזורים נוספים בגוף כמו כאבי בטן תחתונה. במקרים בהם מופיעים בנוסף לכאב סימפטומים כמו אדמומיות, גושים או סימנים מדאיגים אחרים- חשוב להקדים להיבדק ע"י כירורג שד.

כאבים בשד מתחלקים לכאבים מחזוריים וכאבים שאינם מחזוריים.

כאבים מחזוריים

זהו סוג הכאב הנפוץ ביותר בשד. הכאבים הללו מופיעים אצלנו בדרך כלל בשבוע שלפני הווסת, עם הקלה כאשר היא מתחילה ולעתים סביב הביוץ. כמובן שכל התופעות המתוארות כאן הן כלליות ונשים שונות חוות אותן באופנים שונים. כאב מסוג זה יכול להופיע בשד אחד או בשניהם. יכול להיות ממוקם באזור אחד של השד או נרחב. הכאב יכול להיות מלווה בתחושות שונות כגון כאב המקרין לזרוע ולבית השחי, כבדות, נמלול ועקצוץ. כל אלו עשויים להביא לתחושת אי-נוחות כללית; אם התופעות הללו מגיעות לרמה בה הכאב מפריע לתפקוד היומיומי, מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה בעניין.

לרוב תלונות אלו נובעות משינויים ברמות ההורמונים סביב הוסת והביוץ.  לרוב נחוש טוב יותר מספר ימים לאחר מכן. יש נטיה לכאב לחזור באופן חודשי במקרה זה.

אם את חווה כאב ומעוניינת לדעת אם הוא מחזורי, מומלץ לנהל יומן המתעד את הימים בחודש בהם את חווה את הכאב. כדאי לדרג אותם בסולם שתקבעי. במקביל יש לסמן את שלבי המחזור והווסת כפי שאת חווה אותם. זאת במשך כחודשיים-שלושה. כמובן שאם במהלך אותו זמן חלה החרפה, או שמופיע דבר-מה הדורש בירור, כדאי ומומלץ להתייעץ עם רופא.

 

כאבים שאינם מחזוריים

כאבים אלו מוגדרים ככאלה שלא משתנים עם המחזור החודשי.  בדרך-כלל מדובר בכאב חד באחד מהשדיים ובאיזור מסויים של השד. הכאב  כאן הוא נפוץ פחות מכאב מחזורי והסיבות הגורמות לו הן שונות (ולפעמים גם לא נמצאת סיבה מסויימת). גורמים אפשריים הם: ציסטה - בעיקר במקרה של שינוי הורמונלי בו ציסטה גדלה מהר וגורמת ללחץ על השד, גוש שיכול להיות שפיר או ממאיר, קצות עצבים שנפגעו, פגיעה פיזית ועוד.
כאב מסוג זה עשוי גם לנבוע ממקור שאינו השד עצמו אלא מהחזה, מהסחוס בעצמות הבריח או מדופן בית החזה. לעתים הכאב משני לפעילות פיזית מאומצת וניתן לחוש במישוש שהשד רגוע ואילו השריר תחתיו רגיש, לרוב ניתן להשוות עם השד השני ולדייק את הכאב. בהחלט יתכן שמדובר גם בגוש הלוחץ על רקמת השד ואחראי לתחושת הכאב, אך ארגיע ואאמר שרוב הגושים שיתגלו אינם ממאירים. גם כאן אציין כי אין להשאיר דבר למקרה, ועם הופעת תסמין חריג חשוב מאוד להתייעץ (ברוגע…) עם כירורג שד.

 

כאב בפיטמה

אחת התכונות השכיחות של מטופלות המגיעות אליי לבדיקה היא אי נוחות בפטמה.
אני מפרידה כאב בפיטמה לנשים מניקות בהן השד עובר מסע כומתה במשך מספר חודשים להן כתבתי מאמר נפרד, לבין נשים שאינן מניקות.

כאב בפטמה בנשים שאינן מניקות יכול להתבטא כגרד- חולף, גרד לסירוגין או גרד בשני השדיים.
הסיבות לכך הן לרוב עוריות בלבד כתגובה לחיכוך, שינויי מזג אויר, שינוי חומר הכביסה ואף שינויים הורמונליים ואחרים.

בחלק ניכר מהמקרים הגרד חולף ללא טיפול או בעזרת קרם.
כאב בפטמה או גרד שאינו חולף הם אינדיקציה לבדיקה על ידי כירורגית שד.
יתכן שבתחילה נמליץ על טיפול בקרם לחות או אחר ואם ללא הטבה נמשיך בבירור.

פטמה שקועה היא גם בעיה שכיחה בפטמה - יש נשים שזהו מבנה השד הטבעי שלהן, אך אם מבחינים בפיטמה שהיתה בולטת ומזדקרת והחלה לשקוע יש לברר אם אין ממצא מאחוריה הגורם למשיכתה.

מחלת פג'ט- Paget היא סוג נדיר של סרטן שד שמקורו בפטמה ומתבטא בתחילה בגרד וכאב בפטמה ונסיונות טיפול לא מניבים הצלחה והפצע מחמיר, לרוב באיטיות רבה. קשה לזהותה בממוגרפיה ואולטרסאונד והדרך לאבחן אותה היא קלינית ובביופסיה של הפטמה.
הטיפול באם יש אבחנה של פג'ט הוא ניתוח לכריתת הפטמה והעטרה ולעתים השד. לפני כן יבוצע בירור מלא לשלילת ממצאים נוספים בשד.

לסיכום - באם כאב בפטמה אינו חולף ואף מתגבר ועיקש - רצוי להיבדק על ידי כירורגית שד, כי אם יש ספק- אין ספק.

 

עצות כלליות בנושא

רצוי לנהל מעקב ביומן, כפי שתואר לעיל, בכדי לדעת האם הכאב הוא מחזורי או לא.
רצוי שנשתמש בחזייה במידה המתאימה. יש הערכות המדברות על כך ש-70% (!) מהנשים משתמשות בחזייה במידה הלא מתאימה. אל תהססי להתייעץ עם הצוות המקצועי בחנות.
תזונה, קיימות עדויות (גם אם לעיתים הן לא מספיק חזקות מבחינה מחקרית) לכך שמזונות מסויימים עשויים להגביר את הכאב (קפאין, שוקולד, יין אדום) ואחרים יכולים להפחיתו (מזונות או תוספים המכילים את הויטמינים B1, B6, E). כל אחת יכולה לבדוק עם עצמה את ההשפעות של מזונות ותוספים שונים. אם הכאב מחזורי ומפריע לחיים הרגילים כמובן שיש להתייעץ עם גינקולוג ולשקול טיפול בגלולות לאיזון ולהקלה על הכאב.

בכל אי ודאות והופעת כאבים בשד מומלץ לא להסס ולפנות לבדיקה על ידי כירורג שד מומחה

בריאות שלמה לכולנו!

נכתב על ידי ד"ר סמדר פקר ניר

Comments for this post are closed.