כריתת שד מניעתית

בשנים האחרונות, אנחנו עדות למודעות גוברת והולכת באוכלוסייה לכריתת השד שמטרתה צמצום הסיכון להופעת סרטן השד - כריתת שד מניעתית, במיוחד בקרב נשים המצויות בסיכון גבוה לסרטן השד.

חלק גדול ממודעות זו, ניתן לייחס לשחקנית אנג'לינה ג'ולי, שעברה בשנת 2013 כריתת שד מניעתית כפולה, ובהמשך, אף עברה כריתה מניעתית של שחלותיה, מאחר ואובחנה כנשאית המוטציה בגן BRCA1 שזוהתה כמגדילה את הסיכונים ללקות במחלות אלו. מאחר וגם כריתת השד מניעתית אינה מסוגלת להבטיח את צמצום הסיכון כליל (ל-0 אחוזים) אלא רק מפחיתה את אחוזי הסיכון במידה ניכרת (המחקרים כיום מדברים על צמצום של כ-95% ברמת הסיכון), במרבית העולם מכונה כיום ניתוח כריתת שד מניעתית "ניתוח מפחית סיכון".

מהי כריתת שד מניעתית וכיצד היא מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד?

כריתת שד מניעתית הינה ניתוח המפחית באופן משמעותי את הסיכונים להתפתחות סרטן השד, על ידי הסרת רקמת השד הבריאה מבעוד מועד. כריתת שד דו-צדדית מלאה (Bilateral Prophylactic Mastectomy) הכוללת הסרה מלאה של שני שדי המנותחת עם שימור עור השד ולעתים שימור הפטמות ועשויה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד בקרוב לכ-95%. וזאת, מאחר ולמרות שבניתוח מסוג זה (הקרוי ניתוח מסטקטומי מלא) כמעט כל רקמת השדיים מוסרת, אבל לא ניתן להבטיח את הסרתה כליל, ובכמות הרקמה הזעירה שנותרה, עדיין קיים סיכון מסוים לפיתוח סרטן השד.

ניתוח שחזור השד עשוי להיות מבוצע במקביל לניתוח כריתת השד המניעתית, ובמהלכו, תשוחזר צורתם של השדיים מחדש. מרבית הנשים כרותות השד בוחרות לעבור את ניתוח השחזור, אולם יש נשים שמעדיפות שלא לעשות כן, וסיבותיהן - עימן.

למי מתאימה כריתת שד מניעתית?

כריתת השד המניעתית מתאימה, אך ורק, למספר מצומצם של נשים המצויות בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד. "סיכון גבוה" פירושו, במקרה זה, נשים שהסיכון שלהן לחלות בסרטן השד במהלך חייהן עומד על כ- 30-50% או גבוה מכך.

יתכן שיציעו לך ניתוח כריתת שד מניעתית במקרים הבאים:

יש לך היסטוריה משפחתית מובהקת המתייחסת לסרטן השד, לסרטן השחלות, או לשניהם גם יחד.

עברת בדיקה למוטציות בגנים המזוהים כקשורים להגברת הסיכון לסרטן השד והתוצאה הינה חיובית. בין הגנים המזוהים כבעייתיים - BRCA1, BRCA2, TP53, PTEN ו-ATM.

כריתת שד מניעתית תוצע לעתים לנשים שמזוהה אצלן אחת מ-3 המוטציות בגנים BRCA2 (מוטציה אחת) ו-BRCA1 (שתי מוטציות) - מוטציות המזוהות כמעלות את אחוז הסיכון לפיתוח סרטן שד לטווח של 46%-52% (לצורך ההשוואה, כיום, הסיכון המוערך לפיתוח סרטן השד בקרב הנשים עומד על כ-12%). את אחוזי הסיכון לפיתוח סרטן השחלות מעלות מוטציות אלו לטווח של בין 6% ל-12%. מוטציות נוספות שקיומן נקשר במחקרים לסיכונים מוגברים לפיתוח סרטן השד הן המוטציה שבגן TP53 - המוטציה לתסמונת לי פראומני (Li Fraumeni Syndrome -LFS) שמעלה את הסיכונים לפיתוח סרטן השד לטווח של 49%-60%, והמוטציה בגן PTEN הגורמת לתסמונת קאודן (Cowden syndrome) והמעלה את אחוזי הסיכון לפיתוח סרטן שד לתחום שבין 25% ו-50).

קבלת מידע ותמיכה

מכיוון שניתוח כריתת שד מניעתי כולל צמצום הסיכונים באמצעות הסרת רקמת שד בריאה ולא הסרת רקמה הנגועה בסרטן, אין זה משנה מה מצבך, חשוב מאד ללמוד את הנושא, להתייעץ עם אנשי מקצוע מהתחומים השונים ולהקדיש זמן ומחשבה לפני שאת מקבלת כל החלטה (לכאן או לכאן) בנוגע לכך.

אנשי מקצוע רפואיים אלה מסוגלים לתת לך את המידע הנדרש בזמן שאת מתלבטת ומחליטה על הצעד הבא שלך:

גנטיקאים קליניים או יועצי גנטיקה - יוכלו להבהיר לך את אחוזי הסיכון שלך לחלות בסרטן השד בפרק הזמן של חמש עד לעשר השנים הקרובות וגם לאורך כל חייך. לרוב, הם אף ידברו איתך על הדרכים שבהן תוכלי לצמצם את הסיכון לחלות בסרטן השד.

מנתח.ת שד / כירורג.ית שד - רופאים אלה יוכלו להסביר לך על הניתוח ובמה הוא כרוך. סיכונים, תופעות לוואי, זמני החלמה וכד'.

מנתח.ת משחזר.ת - רופאים אלה יפרסו בפניך את אפשרויות השחזור השונות ויסייעו לך להחליט בנוגע לאופציית שחזור השדיים לאחר ניתוח הכריתה.

פסיכולוג.ית - עשויים לסייע לך לחקור רגשותיך וציפיותיך לגבי הניתוח, השחזור ותוצאותיו. זהו שלב חשוב מאד שאסור לוותר עליו. כן, לא נעדן ונכתוב כאן "מומלץ" או "רצוי", אלא, חד וחלק - "אסור" לך לוותר עליו. זאת מכיוון שהניתוח והשחזור יכולים להצליח מהאספקטים הכירורגיים והפיזיים במאת האחוזים, אבל אם לא תהיי מוכנה נפשית ולא תדעי בצורה הברורה ביותר לקראת מה את הולכת - ההחלמה שלך תתארך הרבה מעבר למשוער.

מקור נוסף למידע ותמיכה (שהוא אינו מקצועי-גרידה אבל יעיל לא פחות) עשוי להתגלות בנשים שכבר עברו את התהליך לפניך. נשים בקהילות המקוונות, בקבוצות הפייסבוק הייעודיות, בקבוצות הווטסאפ או אפילו מטופלות-עבר של המנתח.ת שלך תוכלנה לסייע לך במידע ובתמיכה לפני התהליך, במהלכו וגם לאחריו.

סוגי ניתוח כריתת שד מניעתית

ישנם 3 סוגי ניתוחים עיקריים:

ניתוח כריתה תוך השימור המרבי של עור השד (Skin Sparing Mastectomy)

בניתוח זה מוסרות כל רקמות השד והפטמות, אולם ההסרה מבוצעת על ידי הכירורג המנתח תוך הקפדה על שימור מרבית עור השד. דבר השומר על מעטפת השד הטבעית והמסייע לצוות הכירורגיה הפלסטית בביצוע שחזור השד מיד לאחר ניתוח הכריתה.

ניתוח כריתת שד תוך שימור הפטמה והעטרה (Nipple Sparing Mastectomy)

בניתוח זה מוסרת כל רקמת השד, אולם הכירורג.ית המנתח.ת משמר.ת את הפטמה והעטרה. אף שימור זה מסייע בשחזור השד על ידי צוות הכירורגיה הפלסטית מיד לאחר ניתוח הכריתה.

כריתת שד פשוטה ללא שימור (Simple Mastectomy)

ניתוח זה מבוצע כשהמנותחת בוחרת מראש שלא לבצע שחזור השד. במהלכו מוסרים רקמת השד, הפטמה ומרבית העור המכסה את השד. העור הנותר משמש לאחר שנתפר לכיסוי בית החזה.

הבחירה בין סוגי הכריתה השונים תתבצע בעצה אחת בין הכירורג.ית, הכירורג.ית הפלסטית לבין מטופלת ומתבססת על קריטריונים שונים, ביניהם - העדפות המטופלת.

חשיבות האספקט הרגשי / הנפשי בהחלטה ובתהליך

בשל חשיבות האספקט הרגשי / הנפשי בתהליך, הרשו לנו להרחיב עליו מעט כאן.

אנשים שונים עשויים להגיב בדרכים שונות כאשר תבשרי להם שאת שוקלת ניתוח כריתת שד מניעתית. חלק מהתגובות אפילו עשויות להיות עבורך קשות להתמודדות (במיוחד, כשאת-עצמך עדיין אינך בטוחה בצעד הבא שלך ובמה שנכון עבורך כרגע לעשות). אבל, למרות כל רעשי הרקע, נסי להתמקד במה שחשוב לך, במה שנכון עבורך.

הנה מספר מהנקודות שאולי תרצי לחשוב עליהן ולברר בינך לבין עצמך:

  • כיצד את חשה לגבי השדיים שלך וכיצד הסרתם עשויה / עלולה להשפיע עליך, על ביטחונך העצמי ועל האופן שבו את תופשת את עצמך?
  • עד כמה את חוששת מהסיכון לחלות בסרטן השד?
  • אם יש לך בן / בת זוג - האם אתם מודעים וחולקים ביניכם רגשות ודאגות לגבי הניתוח ותוצאותיו?
  • כיצד, לדעתך, הניתוח עשוי / עלול להשפיע על קיומן של מערכות יחסים עתידיות?
  • האם לאנשים אחרים בחייך יש השפעה על אופן החלטתך? איזה משקל את מייחסת להשפעה זו?

בסיכומו של דבר

כריתת שדיים מניעתית הינה צעד דרסטי, ולכן, ההחלטה עליו צריכה להגיע מתוך החלטה מושכלת המבוססת על התחשבות בכל האספקטים הקיימים בחייך כרגע.

את מוזמנת להתייעץ עימי בכל שאלה שעולה בראשך בנוגע לתהליך ותוצאותיו.

אציין כי כריתת שדיים מפחיתת סיכון צריבה להתבצע באופן מאד מושכל ולאחר שיח ומחשבה ארוכה. לא כל אשה מתאימה להתערבות כזו בחייה. ישנן נשים שאני ממליצה להן בחום להגיע לשולחן הניתוחים  ויש נשים שמאד מעוניינות בכך, אך אמליץ להן להימנע מכך.

מדובר בניתוח עם שפע תופעות לואי וחובה לבצע אותו רק כשמאזניים לטובתו גם אם יחולו סיבוכים כלשהם בדרך.

בהצלחה רבה!

Comments for this post are closed.