כלים ראשוניים להתמודדות עם גילוי מחלת סרטן השד

יש המון כתבות ברשת על סרטן השד, אבל ניתן פחות דגש על תחילת הדרך בה עברתי ביופסיה, והגיעה התשובה.
התחנה הראשונה היא לפגוש כירורג שד מומלץ, שיידע להשלים את הבירור היטב ולבחור בשבילך את התחנה הטובה הבאה- לך ולגופך.

כשאני פוגשת מטופלת עם ממאירות שד אני אוספת ממנה את מכלול הנתונים הבריאותיים. גיל, מצב משפחתי, ילודה, טיפול תרופתי קבוע, רקע משפחתי ועוד. אלו נתונים שגם חשובים בתכנון הדרך הטיפולית ההמשכית.
נעבור על תוצאות הדימות יחדיו. הממוגרפיה והאולטרסאונד הן לרוב הבדיקות שנעשו עד כה. באשה עם מבנה שד צפוף לעתים הממוגרפיה אינה מספיק איכותית ויש צורך להשלים MRI של השדיים. הMRI יכול לתת לנו מידע נוסף על היקף המחלה והמצאות מוקדים נוספים בשד החולה או הבריא.

בדיקת הMRI ותוצאותיה הן עקב אכילס בשלב הראשון כי הזמינות לבדיקה היא נמוכה יחסית, ולעתים יש צורך להשלים ביופסיות נוספות תחת מכשיר זה. עם זאת מדובר בכלי חשוב להשלמת בירור ראשוני.
במחלה בעלת אופי אגרסיבי, כאשר בלוטות מעורבות, או בגוש גדול אני ממליצה גם להשלים PET CT שהיא סריקה לכל הגוף לשלילת מחלה מרוחקת (גרורות).
במפגש הראשוני עם המטופלת אעבור על נתוני הדו"ח הפתולוגי של הביופסיה- יש צורך לראות שיש התאמה לתוצאות הדימות, שיש לנו את סוג הגידול והאופי המלא שלו.
אופי הגושים נקבע ע"י רצפטורים – צביעות מיוחדות מבוצעות לחתכים של הביופסיה שנערכה. לפי התשובה נוכל לדעת באם מדובר בגוש בר אופי טוב – הורמונלי עם דרגת התמיינות נמוכה, או גוש שאינו הורמונלי, בו נזדקק להשלמת טיפול כימותרפי, גוש עם אופי הרגיש לטיפול ביולוגי מצריך שילוב של טיפול כימותרפי וביולוגי.

כאשר יש לנו את התמונה המלאה של טיב הגוש והיקף הממאירות בשדיים נוכל להתקדם לתחנה הבאה והיא בחירת הטיפול המתאים.
באופן עקרוני אם מדובר במחלה על שטח קטן וללא מעורבות של בלוטות בבית השחי לרוב הטיפול הראשוני הוא ניתוח.
בניתוח אנו מסירים את הגוש הממאיר ודוגמים את בלוטות הזקיף בבית השחי.
אם לא ניתן למשש את הגוש נצטרך לסמן אותו בתיל לפני הניתוח תחת אולטרסאונד או ממוגרפיה. את בלוטות הזקיף שהן התחנה הראשונה של הבלוטות בבית השחי נסמן בחומר רדיואקטיבי בדקירה סביב העטרה.
הפעולות האלו מתבצעות מספר שעות לפני ניתוח השד.

לעתים בניתוח נוסיף גם קרינה תוך ניתוחית – כלי נוח לחסכון של הקרנות בהמשך. יעודי לממאירויות קטנות, בודדות, בעלות אופי טוב, לנשים מעל גיל 50.
כאשר היקף המחלה רחב יותר נצטרך לבחור בשיטות ניתוחיות או טיפוליות שונות. לעתים יש צורך להתחיל בטיפול טרום ניתוחי (טיפול נאואדגו'בנטי) על מנת להקטין את המחלה ולהצליח בהמשך לשמר את השד, או להוריד את נטל הממאירות על הגוף.
לעתים אנו ממליצים על ניתוח אונקופלסטיקה בו אנו מסירים את רקמת השד החולה ומשפרים את מראה השד בעזרת ניוד רקמות, לרוב בעזרת כירורג פלסטי.
האופציה השלישית היא כריתת שד- זאת כשאין לנו דרך לשמר את השד. גם כאן יש כמה חיצים בדרך. ניתן לכרות את השד ולשמר את כל תוכנו- כריתת שד משמרת עור ופטמה, לעתים הפטמה מעורבת או חשודה ככזו ואז יש צורך להסירה. במקרים חריגים אנו מבצעים כריתת שד מלאה ללא שימור עור או פטמה. במרבית הניתוחים של הכריתה יש שחזור מיידי בעזרת שתל סיליקון ורשת העוטפת אותו.

בניתוחי השד הפשוטים בהם אין צורך בשחזור אני נוטה לשחרר את המטופלות באותו היום, אלא אם יש תופעות של בחילות/הקאות/סחרחורות שלא חולפות.
מהניתוחים של למפקטומיה ודגימת בלוטת הזקיף ההחלמה מאד מהירה והכאבים לרוב אינם משמעותיים. חופשת המחלה נעה בין שבוע לשבועיים ובהתאם לתחושת המטופלת. בניתוחים רחבים הכרוכים בכריתת שד לרוב נותרים נקזים בשדיים, ומשך האשפוז כ-2 לילות. הנקז נשאר צמוד לגוף כשבוע – שבועיים. במקרה הזה ההחלמה יותר משמעותית של כחודש ימים ואף מעבר לכך.

אני מזמינה לביקורת לאחר כשבועיים, ותוצאות סופיות של הבדיקה הפתולוגית לכל הרקמות שהוצאו בניתוח יגיעו לאחר כשבועיים עד חודש ימים.
מה יש בתושבה הפתולוגית? התוצאות הסופיות ודרגת המחלה הסופית. בתוכה תשובה מקרוסקופית- מה בדיוק נלקח, מה גודל הרקמות שהוסרו. איך הן נראות בעין. ובהמשך תשובה מיקרוסקופית- סוג הסרטן, גודלו, תיאור השוליים ומספר הבלוטות שהוצאו והאם ממאירות בהן.
התשובה הזו חשובה על מנת להחליט על הטיפול ההמשכי באם טרם נקבע. זהו השלב שיומלץ שתפגשי אונקולוג שד. לעתים כשמדובר בגידול רגיש להורמונים אך בר אופי לא ברור הבדיקה תישלח לחו"ל לסריקה. זו בדיקת האונקוטייפ שמכוונת אותנו לטיפול מתאים לפי סיכויי חזרת המחלה ובעזרתה נחליט על טיפול הורמונלי או כימותרפי.
באם הכיוון הוא טיפול הורמונלי ולא עברת קרינה בניתוח – השלב הבא הוא הקרנות. לרוב כ-15 מפגשים של קרינה מכוונת לשד במשך של 5 ימים בשבוע לשלושה שבועות בלבד.
אם יש צורך בכימותרפיה – תתחילי בטיפול זה ובהמשך ההקרנות.

במהלך הדרך תאספי מידע ותהיי מוכנה יותר לשלבים הבאים של הטיפול וההחלמה.
יש לא מעט פורומים תומכים ומחבקים של אחיות לנשק, אך צריך לזכור שלא תמיד נסיונן משליך על נסיונך. את יכולה לנסות לראות אם נעים לך להיות שם והחיבוק מרים ועוטף אותך.
זהו פחות או יותר.. אין ספק שיש עוד מלא מידע, זהו עץ החלטות מאד מסועף ובחרתי בקוים המנחים למרבית המטופלות.
כמה טיפים לסיום- לא לקרוא יותר מדי גוגל, הוא לרוב מחמיר את מצבנו משמעותית. חשוב לדעת שאת הולכת לרופאים המתמחים בשד ומומלצים.
חשוב שיהיה לך קליק או לפחות תחושת בטחון עם הרופא המטפל.
אל תתביישי לשאול, תכיני שאלות מראש, ותהיי חלק מהתהליך.
אשמח להיות לצידך ובשבילך בכל התחנות האלו.

 

נכתב על ידי  ד"ר סמדר פקר ניר כירורגית שד

Comments for this post are closed.