פיברואדנומה, כיצד מאבחנים ואיך מטפלים בה?

סוגים רבים של סרטן שד מורגשים כגוש, אולם לא כל גוש בשד פירושו סרטן. אחת הדוגמאות למצב כזה היא פיברואדנומה: גידול שפיר שמופיע אצל כ-7% מן הנשים, לרוב מגיל ההתבגרות ועד גיל שלושים. ככל שגיל האישה עולה, כך יורדת השכיחות להופעת פיברואדנומה (אם כי עדיין תיתכן הופעת גושים שפירים גם בגיל מבוגר).

מה זה פיברואדנומה?

פיברואדנומה מורכבת מרקמות סיביות ובלוטיות היוצרות יחד גוש מוצק עם גבולות ברורים, שניתן לראות באופן ברור בבדיקת אולטרסאונד. הגוש יכול להיות בגודל של מספר מילימטרים בלבד או להגיע לקוטר של מספר סנטימטרים, ומגע בו עשוי לגרום אי נוחות אבל בדרך כלל לא כרוך בכאבים. באופן טיפוסי, פיברואדנומה מורגשת כגוש שאינו קבוע במקומו אלא נייד.
במקרים מסוימים יתכן שיהיו מספר פיברואדנומות בשד, וגודלן יכול להשתנות גם ללא התערבות כירורגית – לרבות התכווצות הגוש מעצמו ובאופן טבעי. לעיתים רחוקות בלבד יתפתח סרטן שד מתוך פיברואדנומה, ולכן חשוב להיות במעקב רפואי קפדני ולבצע בדיקות שגרתיות; אך בדרך כלל זהו מצב שבהחלט ניתן לחיות איתו בשלום לזמן רב.

מדוע מתפתחת פיברואדנומה?

הסיבות המדויקות להופעת פיברואדנומה אינן ידועות. ניתן לראות נטיה משפחתית לייצורן ועם זאת, מחקרים גילו כי צריכת פירות וירקות, לידות מרובות או פעילות גופנית מתונה מצמצמות את תדירות הופעתן.

אבחון פיברואדנומה

פיברואדנומות נוטות לגדול באופן מהיר, בעיקר בגיל צעיר ולכן ניתן למשש אותן בקלות אם גודלן מעל כ- 1-2 ס"מ.
בגיל מבוגר יותר הן לרוב קטנות יותר ולא מורגשות, ומתגלות כגוש בעל מראה שפיר, עגלגל, עם שוליים סדירים בבדיקת באולטרסאונד.
ניתן לגלות פיברואדנומה בשד באמצעות מישוש עצמי, שכן מוצקותו בולטת יחסית לרקמת השד. גם בדיקה של כירורג או בדיקת אולטרסאונד עשויה לסייע באיתור הגוש, וכמובן בדיקת ממוגרפיה.
לאחר שמתגלה גוש בשד, כדי לשלול את היותו סרטני ולוודא שאכן מדובר בפיברואדנומה, ניתן לבצע ביופסיה באמצעות מחט, הוצאת דגימה ובחינתה בבדיקת מעבדה.

פיברואדנומה: טיפול ומעקב

בהנחה שהאבחון הוא אכן פיברואדנומה, כלומר גידול שפיר שאינו מסוכן, ניתן להשאיר את המצב כמו שהוא ולהסתפק במעקב שגרתי אצל כירורג השד באמצעות אולטרסאונד ובדיקות קליניות. אם קיימות מספר פיברואדנומות באותו שד או פיברואדנומה גדולה במיוחד, כך שצורת השד מתעוותת או נגרמת אי נוחות אחרת, ניתן לבצע הסרה בניתוח כירורגי פשוט יחסית.
ובכל מקרה, אם מורגש שינוי בגודל הגוש, מורגשים כאבים או מופיעות הפרשות מן השד – מומלץ לפנות בהקדם אל כירורגית שד למטרת אבחון והמשך בדיקות.

מתי מומלץ להסיר פיברואדנומה?

כאשר מזהים פיברואדנומה והיא גדולה מ3-4 ס"מ מומלץ על הסרתה.
באם הפיברואדנומה גדלה תחת מעקב מומלץ על הסרתה, באם הגוש רגיש ומציק וגורם לאי נוחות ניתן לנתחו.

הטיפול הניתוחי בפיברואדנומה

לרוב הניתוח מבוצע תחת הרדמה כללית. מבוצע חתך בשד באזור שייתן לנו מענה רפואי וכן אסתטי, רצוי לבחור בחתך סביב העטרה או תחת השד באם ניתן. לרוב תשוחררי לביתך הביתה מספר שעות לאחר הניתוח.
התפרים בניתוח נספגים אין צורך להסירם.
מומלץ על חזיה תומכת בימים לאחר הניתוח ומנוחה קלה בשבוע לאחר הניתוח.
כ3-4 שבועות לאחר הניתוח תתקבל תשובה פתולוגית שתאשש שמדובר בפיברואדנומה. לעתים מומלץ לחזור על אולטרסאונד לאחר 6 חודשים ולראות שהשד נקי ובריא.

מצורפות תמונות של כמה מהפיברואדנומות שהסרתי בניתוח:

פיברואדנומה בשד  פיברואדנומה

Comments for this post are closed.