תסמינים נפוצים לסרטן השד

קבעי תור עם ד"ר סמדר פקר- ניר

השדיים עוברים שינויים לאורך השנים, השינוי במבנה השד יכול לנבוע מתהליכים הורמונליים שמתרחשים בגופנו ואף מירידה או עלייה במשקל הגוף. חשוב לשמור על עירנות ולהיות מודעים לשינויים הללו על מנת שיהיה ניתן לאבחן בשלב מוקדם את הבעיה ולטפל בה בהתאם. במידה וקיים חשש שמדובר בסרטן שד, יש לפנות אל כירורג שד ולבקש לעבור בדיקה שתאבחן את התסמינים הקיימים.

כמה מילים על סרטן השד

סרטן השד נוצר בתאים שנמצאים ברקמת השדיים והוא יכול להופיע אצל נשים וגברים (שכיח הרבה יותר בנשים ועל כל 100 נשים החולות בסרטן השד – חולה גבר אחד). אחוז התמותה של נשים שאובחנו עם סרטן השד יורד בהדרגה וזאת בעיקר בזכות הגילוי המוקדם של המחלה, הטכנולוגיה בה משתמשים לרפא את הסרטן והבנה טובה יותר של המחלה וכיצד היא פועלת. מרבית הגושים שמתגלים בשד הם שפירים והם לא מתפשטים לשאר חלקי הגוף. מדובר בגידולים שאינם נחשבים למסכני חיים אך לעתים הם כן עלולים להגביר את הסיכוי לחלות בסרטן השד.
כל שינוי שחל בשד מצריך בדיקת כירורג שד על מנת שניתן יהיה לקבוע האם מדובר בממצא והאם זהו גידול שפיר או ממאיר. הסרטן מתחיל כאשר התאים ברקמה מתחילים לצמוח ללא שליטה והם יוצרים גוש שאותו לעתים ניתן לראות בצילום רנטגן ואף למשש ולהרגיש אותו. אבחון סרטן השד כולל גם שלבים של התפתחות המחלה:
שלב 0- גידול טרום סרטני בשד.
שלב 1- גידול עד 2 ס"מ בשד שלא חדר לבלוטות הלימפה.
שלב 2- A גידול בקוטר של 2-5 ס"מ שלא חדר לבלוטות הלימפה/ גידול קטן מ-2 ס"מ שחדר לבלוטות הלימפה.
שלב 2- B גידול בקוטר של 2-5 ס"מ שחדר לבלוטות הלימפה/ גידול מעל 5 ס"מ שלא חדר ללימפה.
שלב 3- A גידול עד 5 ס"מ עם בלוטות מקובעות בבית השחי/ גידול מעל 5 ס"מ עם חדירה מינימלית לבלוטות הלימפה/ גידול בכל גודל עם 4-9 בלוטות מעורבות בבית השחי.
שלב 3-B גוש בכל גודל שחדר לשריר או לעור ומערב עד 9 בלוטות לימפה.
שלב 3-C גידול עם מעורבות של למעלה מ10 בלוטות לימפה.
שלב 4- גוש שהתקדם מעבר לשד ולבלוטות בבית השחי. גרורות מרוחקות שלרוב נמצאות בעצמות/ריאות/כבד או מוח.
לפי שלב המחלה ניתן לכמת את הסיכוי להחלמה והסיכון לחזרת המחלה.

רופאים משתמשים גם במינוחים הבאים על מנת לתאר את חומרת המחלה – מקומי (סרטן שאינו יצא מגבולות השד), אזורי (סרטן שהתפשט לאזור בלוטות הלימפה) ומפושט (סרטן שהתפשט לחלקים נוספים בגוף).

מהם התסמינים הנפוצים בסרטן השד?

תסמינים לסרטן השד לא מופיעים באותו אופן אצל כל מטופלת ולעיתים לא תהיה אף אינדיקציה במראה החיצוני של השד שיצביעו על התפתחות של סרטן. במקרים רבים גידול סרטני מתפתח באיטיות רבה ומתחיל בגוש תאים קטן שאינו גורם לשום תופעות, ולכן לא קל לאבחן אותו. על אף שגוש בשד נחשב לסימן הנפוץ ביותר לסרטן השד, המחלה יכולה לגרום לשינויים נוספים בשד או אפילו לא להיות מלווה בסימנים כלל, ובכל זאת ישנם כמה סוגים של תסמינים שמופיעים שיש לשים לב אליהם.

גוש בשד

אחד התסמינים היותר נפוצים כאמור הוא גוש בשד. מרבית הגושים שמתגלים בשדיים באמצעות בדיקה עצמית של נשים מתגלים כשפירים אך לעיתים גם הם דורשים טיפול מיוחד והסרה.

שינויים בתחושה

הופעת גוש או התעבות עור באזור השד או בתי השחי, גירוד עקשני שאינו חולף או תחושת עקצוץ, שינוי במרקם העור או גדילה של הנקבוביות בעור השד אשר מתוארת לעיתים כמראה קליפת של פרי ההדר.

שינויים במראה השד

כל שינוי הנראה לעין בצורת השד או במרקם העור כמו אדמומיות, קשקשת, קילוף, גירוי או נפיחות, היווצרות כיבים (פצעים פתוחים) על פני השד וכן גומות או שקעים בעור השד, התנפחות או התכווצות לא מוסברת של השד והתנפחות ורידים על גבי השד בצורה לא אחידה. יש לשים לב במיוחד אם השינויים הללו מתרחשים בשד אחד בלבד.

שינויים בפטמה ובעטרה

באים לידי ביטוי ברגישות מיוחדת בפטמה, כאבים ממושכים וחוסר נוחות, השטחה או היפוך של הפטמה פנימה, שינוי בגודלה והפרשות דם או נוזל שאינם קשור להנקה. קשקשת שמופיעה על פטמה ואינה משתפרת במריחת משחה שומנית. הופעת אודם וחום בשד ללא קשר להנקה או לזיהום, בצקת או נפיחות באזור מסוים ואף בשד כולו.

כאב מתמשך בשד או בבית השחי

כאב בשד הוא תחושה שכיחה שלרוב אינה מדאיגה וכמעט תמיד אינה ביטוי של סרטן השד, אך אין להתייחס בביטול לתחושת כאב ממושכת, במיוחד אם הכאב מופיע בשד אחד בלבד או שמתלווים אליו תסמינים נוספים. במידה והכאב אינו נעלם, יש לפנות אל כירורג שד ולעבור בדיקה.

המלצת מטופלות

יפית בוקסנבאום, גבעתיים:
"אם כבר צריך לעבור את המסע המפוקפק הזה, אז כדאי שיהיו לצדך אנשים כמו ד״ר סמדר פקר ניר!
משיחתנו הראשונה ד״ר פקר ניר התייחסה לעניין באופן מקצועי, ענייני ופרקטי.
דאגה להסביר לי בפירוט בפני מה אני עומדת ותכננה תכנית פעולה, דאגה לזרז תורים, תוצאות בדיקות ולקשר אותי עם אנשי המקצוע המתאימים.
ביום הניתוח הרגשתי רגועה כי ידעתי שאני בידיים הכי טובות שיש. ד״ר פקר ליוותה אותי לאחר הניתוח ודאגה לשוחח אתי יום יום, כל זאת ברגישות רבה ועם הרבה הומור. אני עדיין בתהליך החלמה אבל יודעת שלא משנה מה יהיה, ד״ר פקר ניר תהיה שם ויהיה בסדר! ממליצה בחום!"

אורית, רמת גן:
"רופאה מדהימה עם יחסי אנוש ברמות גבוהות. עברתי אתמול ניתוח ואני מרגישה שאני בידיים הכי טובות."

להמלצות נוספות לחצי כאן

סימני סרטן השד בגברים

סרטן השד יכול להופיע גם בגברים. תסמינים אלה כוללים גוש או עיבוי בשד, שינויים בעור שמכסה את השד כמו הופעה של קשקשים או אדמומיות, שינויים בפטמה (בקנה המידה שלה או כאשר הפטמה מסתובבת פנימה), כאבים באזור הפטמות, הפרשה מהפטמות, הופעה של פצעים על הפטמה והעטרה ונפיחות בבלוטות הלימפה שנמצאות מתחת לזרוע. במידה ומבחינים באחד מהשינויים הללו, יש לפנות אל כירורג שד. חשוב לציין שבמידה וקיימת הגדלה של שני השדיים (ולא במקרה של שינוי רק באחד מהם), יכול להיות שלא מדובר בסרטן. נפיחות שדיים בגברים יכולה להיות תוצאה של גינקומסטיה (מצב בו קיימת גדילת יתר של השדיים אצל הגברים) ואף תוצאה של שימוש כבד באלכוהול, עלייה במשקל, נטילת תרופות ועוד.

גיליתי אצלי חלק מהתסמינים. מה עושים עכשיו?

על אף שכל התסמינים שצוינו מעלה עלולים להוביל לגילוי של סרטן השד, ישנן נשים שלא יחוו אף תסמין וזו הסיבה שחשוב כל כך להקפיד לעבור בדיקות שגרתיות לגילוי סרטן השד. כמו כן, יש לזכור שלעיתים מקורם של התסמינים הללו במצב רפואי אחר ולאו דווקא מדובר בסרטן השד. במידה וקיים חשד לסרטן השד, יש לעדכן את הכירורג המטפל ולפנות לבדיקה. זכרי שרוב הסימפטומים יכולים להעיד על תופעות אחרות ורוב הגושים המתגלים בשד הם שפירים ולכן חשוב לקחת נשימה עמוקה ולקבוע פגישה עם הכירורג על מנת שיוכל לבצע את כל הבדיקות הנדרשות.

בדיקה של כירורג שד

לפני הבדיקה הפיזית, כירורג השד יציג מספר שאלות שנוגעות להיסטוריה הבריאותית שלך כולל מועד הוסת והריונות (במידה והיו בעבר). השאלות יכללו גם מידע שקשור למועד התחלת הווסת, מספר הילדים וגילך בזמן ההיריון הראשון. לאחר מכן הכירורג יבצע בדיקה יסודית של השד שלמטרתה תתבקשי להוריד חולצה וחזייה. הכירורג יבחן את מבנה השדיים ויבדוק האם קיים שינוי בגודל, בצורה או בסימטריה שלהם. הכירורג יבקש ממך להרים את הידיים מעל הראש, להניח אותם על הירכיים או להישען קדימה ואף יבדוק האם קיימת פריחה או אדמומיות בעור. הכירורג יבצע גם בדיקה של האזורים שמתחת לזרועות תוך שאת שוכבת על מיטת הטיפולים עם ידיים מאחורי הראש. הכירורג לעתים יבצע לחיצה עדינה של אזור הפטמות על מנת לבדוק ובמידה וקיימת הפרשה חריגה.

ממוגרפיה

צילום רנטגן שמתמקד באזור השדיים ומשמש בעיקר לבדיקה ואבחון של סרטן השד. במידה ותוצאות הממוגרפיה מראות על חריגה כלשהי, יתכן שיבוצעו גם הגדלות לעזרה באישוש וטיב הממצא.

אולטרסאונד שד

האולטרסאונד עושה שימוש בגלי קול על מנת ליצור תמונה ויזואלית של איברים פנימיים בגוף. אולטרסאונד שד משמש לדימות גושים ומספק מידע בנוגע לתוכן הגוש – האם מדובר בגוש מוצק או ציסטה שמלאה בנוזל.

MRI

באמצעות מכשיר MRI שד ניתן ליצור תמונה ברורה ומדויקת העוזרת לנו להגדיר את הקף הממאירות בצורה יותר מדוייקת. בדיקת MRI נעשית ללא קרינה, תחת מכשיר מגנטי, עם הזרקת חומר ניגוד וזאת על מנת שיהיה ניתן לראות בבירור את פנים השד.

ביופסיה

ביופסיה הינו הליך שבו מסירים דגימה מתאי השד ושולחים אותה לבדיקה. ההליך יכול להיות לא נעים ולהכאיב, אך הוא הדרך הכי טובה לאבחן סרטן בשד. מומחה לדימות השד – הרדיולוג משתמש במחט מיוחדת ובאמצעות צילום הרנטגן, האולטרסאונד או ה-MRI מסיר מספר חתיכות מהאזור החשוד. אותה דגימה נשלחת למעבדה ושם ניתן יהיה לקבוע האם מדובר בגידול שפיר או ממאיר. במהלך ניתוח הדגימה, ניתן גם לקבוע את הסוגים של התאים המעורבים בסרטן השד, וכן את קולטני הורמונים בתאים הסרטניים שיכולים להשפיע על אפשרויות הטיפול.

גילוי מוקדם של סרטן השד

גילוי מוקדם הוא בעצם גילוי לפני שאנחנו ממששים גוש בשד. בשלב בו ניתן לראותו בצורה ממוקמת בממוגרפיה, אולטרסאונד או MRI שדיים.
בעת גילוי מוקדם סיכויי ההחלמה הם הגבוהים ביותר ועומדים על למעלה מ-90%.
ככירורגית שד אני ממליצה לכן להיבדק פעם בשנה מגיל 30-, ואף לפני אם יש נשאות גנטית משפחתית או תחלואת שד בגיל צעיר.
תוספת של בדיקת ממוגרפיה איכותית עם אולטרסאונד ניתנת על ידי מגיל 40, ולנשים בסיכון גבוה אף לפני כן ולעתים עם תוספת מעקב MRI שנתי באם הסיכון לסרטן השד עולה על 20% במהלך החיים.
אם אינך יודעת מה רמת הסיכון שלך – בקשי ממני לערוך לך שאלון סיכון ותוכלי לדעת מה צופן לך העתיד סטטיסטית.

אני לא מרגישה אף אחד מהתסמינים של סרטן השד, למה אני צריכה להיבדק?

בדיקת שד אצל כירורג היא חלק חשוב מהבדיקות השגרתיות שאנו צריכים לעבור אחת לכמה זמן. הכירורג בונה לכל אשה תכנית מעקב שגרה יזומה עתידית, וכמובן אם יש ממצא חריג בשד מתחיל בבירור מיידי לשלילת ממצא חריג.
כיום, עבור מרבית הנשים, אין סיבה להגיע למצב שבו יש חשד לסרטן (בעקבות גילוי של גוש בשד או תסמינים אחרים) ומומלץ לעשות בדיקת סקר גם אם לא מופיעים אף אחד מהתסמינים של סרטן השד. גילוי מוקדם של המחלה מגדיל משמעותית את סיכויי ההחלמה, את הסיכוי לטיפול מהיר ופחות פולשני ובאופן כללי – הוכח כמציל חיים של ממש. אם בכל זאת נדמה לך שדבר מה אינו כשורה גם אם לא הגעת לגיל שבו מומלץ להתחיל לבצע בדיקות סקר, אם את מרגישה שינויים כלשהם בשדיים שלך, גם אם השינוי כמעט בלתי מורגש – אל תהססי לפנות לכירורג שד לבדיקה.

תשובות לשאלות נפוצות:

האם בדיקה עצמית יכולה להחליף בדיקה של כירורג שד?

בדיקה עצמית אינה מהווה תחליף לבדיקה מקצועית אצל כירורג שד ולעתים יכולה לגרום למטופלות מתח רב ובירור רב מהנדרש. מרבית הארגונים הרפואיים כיום אינם ממליצים על בדיקה עצמית לשדיים כחלק מהתהליך לגילוי סרטן השד. הסיבה לכך היא שמחקרים הראו שהבדיקות העצמיות אינן הוכחו כיעילות באיתור הסרטן או שיפור סיכויי החלמה. הדרך הטובה ביותר לאיתור מוקדם של סרטן השד היא להגיע לבדיקות קבועות אצל כירורג שד ולעבור את בדיקות הסקר הכוללות ממוגרפיה מגיל 50 לפי הנחיות משרד הבריאות בישראל. משום שכמעט רבע מהנשים הלוקות בסרטן הן מתחת לגיל 50 אני ממליצה על ממוגרפיה פעם בשנתיים מגיל 40 לנשים ללא רקע משפחתי, ובתכיפות גבוהה יותר באם יש הסטוריה משפחתית של סרטן השד.

האם סרטן השד כואב? אם לא כואב לי האם אני עדיין צריכה להיבדק?

תחושת כאב אינה נחשבת לסימפטום שכיח של סרטן השד בשלבים המוקדמים אך היא כן יכולה להופיע במידה וקיים גוש שדוחף ופוגע ברקמות הבריאות באזור. לכן, גם כאשר לא קיימת תחושת כאב, יש לגשת אל כירורג ולעבור בדיקת שד על מנת למנוע גילוי מאוחר של סרטן בשד שיצריך התמודדות עם תופעות לוואי כמו כאב, חוסר תאבון, שינויים במצב הרוח ועוד.

האם התסמינים של סרטן השד מצביעים תמיד על סרטן? יכול להיות שזה משהו אחר?

מרבית הגושים בשד יתגלו כשפירים, לצערנו היד אינה יכולה למשש ולזהות בודאות את סוג הגוש. ישנם גושים מאד חשודים שיתגלו כציסטות שפירות, ויש גושים בעלי מרקם רך וחלק שיתבררו כממאירים. למעשה יש נשים עם שד שזרוע בממאירות וקלינית בבדיקה לא ממששים דבר.

לסיכום,

סרטן השד יכולה להיות מחלה מתעתעת ומשום שהסיכון לסרטן השד עומד על 1 מתוך 7.5 נשים נכון להיום- מומלץ להקפיד להיבדק בשגרה, ולהיבדק כשיש ממצא יוצא דופן שאנו מזהות בשד.
אם יש ספק- אין ספק-> גשי להיבדק.

רוצה שנתקשר אלייך?
מלאי את הטופס ונחזור אלייך בהקדם האפשרי. השדות המסומנים ב* הינם שדות חובה.

תפריט נגישות