על אף שסרטן השד אינו נחשב כתופעה השכיחה במיוחד בקבוצות הגיל הצעירות יותר אצל נשים, בקבוצת הגיל שהיא מתחת לגיל ה-40, מאובחנים כ-6-7% מהמקרים של סרטן השד. לצורך מתן פרספקטיבה נכונה – סך אחוזי האבחון לקבוצת הגיל הנשית של עד ל-50, עומד על כ-25% מכלל מקרי סרטן השד המאובחנים.
אולם, מעצם היותנו נשים, כל אחת מאיתנו, יהא גילה אשר יהא, מצויה בסיכון לסרטן השד, רק מעצם היותנו נשים. כאמור, על אף שהסיכון לחלות בסרטן השד הולך וגדל ככל שאנחנו מתבגרות, חשוב לנו להיות מודעות לעצם קיומו של סיכון זה ולהתנהל בהתאם!
גורמי הסיכון לסרטן שד בקרב נשים צעירות
המין / המגדר
סרטן השד נחשב לתופעה הנפוצה הרבה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים – על כל מאה נשים החולות בסרטן השד, עלול להתגלות גבר אחד ויחיד המתמודד עם המחלה. עפ"י הרישום נתוני הסרטן בישראל, בכל שנה יאובחנו כ-50 גברים, בעוד שמספריהן של הנשים המאובנות עם סרטן שד יהיו גבוהים בהרבה ויעמדו על יותר מ-5,500.
הגיל
בדומה לסוגי סרטן נוספים, גם הסיכון לסרטן השד עולה בהתאמה לגיל. עפ"י הרישום נתוני הסרטן בישראל, סרטן השד מוגדר כשכיח אצל נשים שגילן למעלה מ-50 (כ-79% מהחולות בו תאובחנה לאחר גיל 50), כ-15% מהמקרים המאובחנים יתייחסו לנשים שגיל בין 40 ל-49, בעוד שמספרן של הנשים בנות ה-40 ומטה יעמוד רק על כ-6% מכלל מקרי סרטן השד המאובחנים.
גנטיקה ומוטציה גנטית
גם בעבר, הנשים שבמשפחתן אובחנו בני / בנות משפחה המתמודדים עם סרטן השד / סרטן השחלות, נחשבו כמצויות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד, במיוחד אם הקרבה המשפחתית התייחסה למעגל המשפחתי הקרוב (בת, אחות או אם).
כיום, בזכות התפתחותן של הבדיקות הגנטיות, אנחנו כבר מודעים לכך כי בכ-5% מהנשים המאובחנות כמתמודדות עם סרטן השד, קיימת מוטציה כלשהי בגנים BRCA1 או BRCA2. עוד יודעים המחקרים לספר, כי אצל נשים שאובחנו כחולות בסרטן השד לפני הגיען לגיל 35, שיעורן של הנשים שאצלן התגלתה מוטציה גנטית זו מוגדר כגבוה יותר והוא אף מגיע עד לכ-25% מכלל המקרים. שילוב בין הקריטריונים הללו – היסטוריה משפחתית נשית קרובה (בת משפחה מדרגת הקרבה הראשונה שאובחנה כחולה בסרטן השד) + פגם בגנים BRCA1 / BRCA2, מעלה את הסיכון עבור אישה לחלות בסרטן השד בשלב כלשהו לאורך חייה לאחוזי סיכון גבוהים (ומפחידים!) במיוחד – בין 50% ו-85%!
היסטוריה, טיפולים ונתונים רפואיים אישיים
- כל אישה שהתמודדה בעבר עם סרטן השד, לרבות גידולים מהסוגים הבאים:
- Ductal Carcinoma In Situ – DCIS סרטן שאינו פולשני הממוקד והמוגבל לצינורות חלב שבשד.
- Lobular Carcinoma In Situ – LCIS – גידול מקומי הממוקד בבלוטות חלב. מקורו באפיתל המצפה את הצינוריות.
- כל מי שחלתה במחלות שד שאינן מוגדרות כסרטן, למשל, ADH -Atypical Ductal Hyperplasia – מצב שפיר בו תאי צינוריות החלב מגלים קצב גידול ותכונות שאינם תקינים.
- נשים בעלות מבנה שד צפוף – מצב בו רקמת השד רובה עשויה רקמת חיבור ומכילה רקמת שומן בכמות מועטה. מצב האופייני, בעיקר, לנשים צעירות.
- נשים שעברו טיפולי רדיותרפיה (בעיקר בגיל ההתבגרות) לאזור בית החזה (לרוב, במסגרת טיפול בלימפומה ע"ש הודג'קין).
- נשים בעלות נתונים הורמונאליים פרטניים, ביניהם:
- נשים שמעולם לא ילדו.
- נשים שילדו לאחר הגיען לגיל 30.
- נשים שהניקו פחות משנה / נשים שכלל לא הניקו.
- נשים שקיבלו את הווסת בגיל מוקדם יחסית (לפני הגיען לגיל 11) .
- נשים שגיל המעבר הגיע אליהן בגיל שהוא, יחסית, מבוגר (לאחר גיל 55).
- נשים המקבלות טיפול הורמונאלי חלופי (Hormone Replacement Therapy) שמטרתו היא התמודדות עם התופעות המאפיינות את גיל המעבר. הסיכונים גבוהים, בעיקר בטיפולים המשלבים בין אסטרוגן לפרוגסטרון לתקופות שמשכן עולה על עשור.
- נשים הנוטלות גלולות למניעת היריון או משתמשות באמצעי מניעה אחרים המבוססים על הורמונים לפרקי זמן ממושכים
אורח חיים לא מאוזן ולא בריא
קיים קשר ברור בין סיכונים מוגברים לסרטן שד בגיל צעיר לבין תזונה שאינה בריאה ואינה מאוזנת, היעדר פעילות גופנית סדירה (או, בכלל, היעדר פעילות גופנית), עודף משקל, עישון וצריכת אלכוהול.
מהם ההבדלים בין סרטן שד בנשים צעירות לבין סרטן מסוג זה אצל נשים מבוגרות?
מרבית המומחים כיום טוענים המחלה, לכשעצמה, זהה בין נשים צעירות (שגילן מתחת ל-40) לבין נשים שגילן גבוה יותר. אולם, למרות זאת, ניתן להצביע על כך כי אצל הנשים הצעירות, לעיתים קרובות, בשל סיבות שונות, יאובחן הסרטן רק בשלביו המאוחרים יותר, כשהגידולים גדולים יותר, והסיכון להתפשטות הסרטן לבלוטות הלימפה, אף הוא, גדל בהתאם.
הסיבות האפשריות לגילוי המאוחר עלולות להיות רבות ושונות – מקושי טכני באבחון (בשל רקמת שד צפופה יותר), דרך לוחות הזמנים (העמוסים יותר אצל נשים צעירות) וכלה בהנחה המוטעית כי מאחר וסרטן השד מקושר, בעיקר, לנשים בגילאים המבוגרים יותר, הרופאים המטפלים באישה צעירה עלולים לשלול, מראש, את האופציה לקיומו של סרטן שד, במקום לחקור את המקרה הפרטני לעומקו.
כפי שהבנת כבר, אין זה משנה בת כמה את, עצם היותך אישה חושף אותך לסיכון לחלות בסרטן השד. לכן, הקפידי להיבדק, גם אם, לכאורה, אין לך כל סיבה לחשוש!