גילוי מוקדם של סרטן השד

קבעי תור עם ד"ר סמדר פקר- ניר

גילוי מוקדם של סרטן השד עשוי להציל חיים. על פי ההערכות, סיכויי ההחלמה במקרי סרטן השד בהם הגילוי והאבחון היו מוקדמים מגיעים עד לקרוב ל- 92%

עפ"י הערכות האגודה הישראלית למלחמה בסרטן אובחנו בשנת 2022 בישראל כ-5,500 נשים המתמודדות עם סרטן השד מסוגיו השונים וכלמעלה מ-1000 נשים נפטרו בשנה זו כתוצאה מגידול סרטני חודרני בשד. נתונים נוספים הנוגעים לשנת 2020 (הפעם, של משרד הבריאות הישראלי) מעלים כי בשנה זו אובחנו גידולים בשד אצל 5,384 נשים (87.8% מהמקרים אובחנו כגידול חודרני והנותרים – כגידול ממוקד. אין ספק, סרטן השד הרוויח ביושר רב את "תוארו" המפוקפק – המחלה הממארת השכיחה ביותר בנשים.

סרטן השד

למרות הנתונים המקדימים המבהילים, אנחנו חייבות לזכור גם מספר עובדות:

הראשונה בהן היא העובדה כי המונח הכוללני "גידול בשד" מתייחס למספר רב של קבוצות גידולים שמיקומם ומקורם בשדיים. גידולים אלה נבדלים זה מזה ברמות הסיכון שהם מסוגלים להגיע אליהן, כמו גם בהשפעתם של הטיפולים השונים עליהם. ככלל, ניתן לומר, כי הגורם הכמעט-יחיד המשותף לכלל הגידולים הללו (מלבד, כמובן, השתייכותם לשד) הוא כי גילוי מוקדם שלהם עשוי להציל חיים. אם נהיה מדויקות יותר, על פי ההערכות, סיכויי ההחלמה במקרי סרטן השד בהם הגילוי והאבחון היו מוקדמים מגיעים עד לקרוב ל-92%.

העובדה השנייה נסמכת, במידה מסוימת, על העובדה הראשונה. המודעות (שהתגברה מאד בשנים האחרונות) לגילוי המוקדם של סרטן השד, בשילוב עם התקדמות ב"הבנת" סוגי סרטן השד הקיימים של ריפוי והחלמה בקרב נשים המאובחנות עם סרטן שד. לכן, למשל, כשמאבחנים כיום את קיומו של גידול ממאיר בשד, תיבחן גם השתייכותו לקבוצת גידולים מסוימת, דבר שישפיע ישירות, על הערכות רמת הסיכון לחזרתיות של המחלה, על ההמלצות הטיפוליות וכן הלאה. כל הגורמים האלה לא היו קיימים בעבר, ולכן, כיום, בניגוד לעבר, האבחנה – קיומו של סרטן שד – אין פירושה, בהכרח, כרוניקה ידועה מראש המובילה למבוי סתום.

גילוי מוקדם מציל חיים!

מגיל 30 ומעלה, חשוב לאמץ שגרת בדיקות שד מונעת המשלבת בין הבדיקה העצמית של השדיים וההיכרות עימם (תוך מודעות לשינויים אפשריים בהם), הבדיקה הקלינית על ידי כירורג.ית שד ובדיקות ממוגרפיה ו / או בדיקות אולטרה סאונד.

הרכב הבדיקות ישתנה על פי קבוצות הגיל הבאות:

בעשור שבין 30 ל-40:

  • בדיקה על ידי כירורג.ית שד – אחת לשנה
  • בדיקת אולטרה סאונד – תבוצע במקרה הצורך, בהתאם להמלצת הרופא.ה המטפל.ת

בעשור שבין 40 ל-50:

  • בדיקה על ידי כירורג.ית שד – אחת ל 6-12 חודשים
  • בדיקות אולטרה סאונד ו / או ממוגרפיה – בדיקת ממוגרפיה החל מגיל 40, ממצא הנוגע לסמיכות מבנה השד בבדיקת הממוגרפיה (BI RADS 3-4) תוסיף גם בדיקת אולטרה סאונד.

חשוב לדעת כי רבע ממקרי סרטן השד מתגלים לפני גיל 50 ולכן  ההמלצה להתחיל בגיל 40, ולא בגיל 50 כפי שמשרד הבריאות ממליץ עדיין.

הבהרה חשובה:

הנתונים וההמלצות המופיעים כאן מתייחסים לנשים ש א י נ ן מוגדרות בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד. לדוגמה, נשים המאובחנות או חשודות כנשאיות מוטציה בגנים BRCA1  ו-BRCA2 ) חייבות להיות בהשגחה ובליווי של איש המקצוע המתאים, להיות במעקב צפוף של כירורגית שד כל 6 חודשים, לעבור  mri שדיים למעקב סיכון גבוה לפחות פעם בשנה ועוד המלצות בהתאם לרקע ולרמת הסיכון.

מדוע הגילוי המוקדם, במיוחד במקרי סרטן השד, הוא קריטי?

התפתחותם של התאים הסרטניים מוגדרת כתהליך שבו תא סרטני בודד מתחלק והופך לשני תאים. שני התאים הסרטניים האלה מתחלקים בתורם, כל אחד, לשני תאים נוספים וכן הלאה. לתאים הסרטניים השונים קצב התחלקות שונה – ישנם תאים שקצב התחלקותם הוא מהיר – 20 יום,  בעוד שקצב התחלקותם של תאים אחרים יכול לעמוד על חודש ואף מספר חודשים. קצב התחלקותם של התאים אינו מותנה, אך ורק, בסוגם, אלא מושפע מגורמים נוספים הספציפיים לאדם. יתרה מכך, גם אצל אדם מסוים קצב התחלקות תאים מסוימים עלול להשתנות במהלך הזמן, מה שמקשה מאד על מתן תחזית מדויקת.

נקודתית, בנוגע לסרטן השד, קצב התפתחות התאים הסרטניים יכול לנוע בין שלושה שבועות ל-5 שנים. כך שמעקב צמוד אישי ועל ידי רא.ה עשויים לגלות את השינויים בשד קרוב ככל הניתן להתרחשותם.

 

ולסיכום, נדגיש נקודה נוספת –

כשאת חושבת שנדמה לך שגילית משהו חריג במהלך הבדיקה העצמית,

עשי לעצמך טובה ואל תתביישי, אל תחששי להצטייר כהיפוכונדרית,

קבעי מיד(!!!) בדיקה אצל כירורג.ית שד, ולכי להיבדק!

גילוי מוקדם של סרטן השד

 

אם התחושה הייתה שגויה וטעית – לא קרה כלום,

אם התחושה הייתה נכונה – כל יום קובע!

זוכרת?

סיכויי ההחלמה במקרי סרטן השד בהם הגילוי והאבחון היו מוקדמים מגיעים עד לקרוב ל-92%!

 

רוצה שנתקשר אלייך?
מלאי את הטופס ונחזור אלייך בהקדם האפשרי. השדות המסומנים ב* הינם שדות חובה.

תפריט נגישות